Behandelingen in beeld

Missende tand herstellen

1. Directe etsbrug: een nieuwe tand van composiet (kunststof)

Mis je een of meerdere tanden? Geen enkel probleem!

Dit kan direct in de mond worden opgelost door het maken van een tand of tanden uit composiet, die middels een speciale glasvezeltechniek worden geplaatst.

Bekijk hier de film:

2. Autologe etsbrug: Je eigen tand word terug geplaatst!

Soms ontbreekt de tand “nog” niet, maar moet deze verwijderd worden; bijvoorbeeld omdat deze los zit.

In veel gevallen kan de eigen tand na het verwijderen gewoon weer terug geplaatst worden! Een mooier esthetisch resultaat dan met je eigen tand, krijg je nooit met een “nep-tand”.

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? (zie foto’s onder)

Foto boven: de tand word getrokken en voor een dag in een speciale vloeistof bewaard. Het bloed natuurlijk een klein beetje als je een tand trekt, vandaar dat de vervolgbehandeling meestal pas een dag later plaatst vind. In het geval dat er weinig tot geen bloed vrijkomt bij het trekken, is het mogelijk om de tand dezelfde dag terug te plaatsen.

Foto rechts: de tandarts slijpt de wortel van de getrokken tand af zodat deze later niet in het wondje prikt als deze terug word geplaatst.

Als de patient voor zijn vervolgafspraak komt, word de reeds voorbereide tand weer terug geplaatst. Dat gebeurd m.b.v. een glasvezeltechniek .

Foto onder: je ziet dat het helemaal niet opvalt dat de tand ooit was verwijderd. Het tandvlees (zoals te zien in de foto rechts), is in het begin nog een beetje “gezakt”. In de volgende weken gaat dat weer helemaal goed komen. Alleen bij het terug plaatsen van een natuurlijke tand zal het tandvlees zich weer perfect aan de wortel hechten.

Kortom een snelle, simpele, goedkope en esthetisch ontzettend mooie oplossing.

Nog een keer voor de duidelijkheid: dit kan alleen met voortanden; niet met kiezen!

Gebitsslijtage:

Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel.

Slijtage is een natuurlijk proces die in de loop van de tijd bij iedereen optreed. Tanden en kiezen worden dan steeds korter.

Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal. Bijvoorbeeld door tandenknarsen, kauwen op voorwerpen (nagelbijten) of zuur. Dat kan pijnlijke gevolgen hebben omdat door het verdwijnen van de glazuur de zenuwen steeds meer bloot komen te liggen.

Gelukkig kan je tandarts dat oplossen!

Bekijk hier een video voor herstel met composiet: