Beugels (orthodontie)

Beugels (orthodontie)

Geen wachtlijst

Ook voor een beugelbehandeling bent u bij ons aan het goede adres. Voorlopig zijn wij elke maandag, woensdag en donderdag voor u beschikbaar. Op dit moment is er geen wachtlijst voor orthodontie.

Ik wil een beugel. En nu?

Voordat een behandeling plaatsvindt, wordt er een scan gemaakt van de tanden en kiezen. Dit is een 3D scan waarop u direct uw gebit in 3D kunt bewonderen op het scherm.

Daarna wordt er een grote foto (OPT) gemaakt. Dit is een foto waarop alle tanden en kiezen inclusief wortel te zien zijn. Ook is er te zien of er eventueel verstandskiezen in aanleg zijn. Soms wordt er ook nog een andere foto gemaakt, dit noemen we een schedelprofielfoto.

Vervolgens wordt een afspraak gemaakt met de tandarts. Deze bespreekt dan samen met u hoe de behandeling eruit gaat zien: welke beugel u krijgt, hoe lang de behandeling gaat duren en wat de kosten zullen zijn. Na akkoord wordt er een afspraak ingepland voor het plaatsen van de beugel.

SOORTEN BEUGELS 

Uitneembare beugels
De Hyrax 

Deze beugel verbreed langzaam de bovenkaak.

Activator of Blokbeugel

Hiermee wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd.

Invisalign

Doorzichtige beugels  

Vaste beugel
Brackets

Nabehandeling
Als de behandeling is afgelopen en de beugel verwijderd wordt, wordt er nogmaals een scan gemaakt. Dit is voor de nachtbeugel (doorzichtige hoesjes over de tanden voor ’s nachts) en de spalk. Dit is een ijzerdraadje dat achter de voortanden wordt geplakt. Dit draadje moet altijd blijven zitten. Hier voelt en ziet u niets van.

Veelgestelde vragen

U krijgt een beugel als de tanden naar voren staan of als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt er voor dat de tanden en kiezen recht op elkaar komen te staan, om kauwproblemen te voorkomen. Ook zorgen rechte tanden ervoor dat u het beter schoon kunt houden. En daarnaast kan esthetiek natuurlijk een reden zijn!

Een beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet regelmatig bijgesteld worden. Dan blijft hij de tanden en kiezen de juiste kant op duwen.

Gemiddeld moet de beugel twee tot drie jaar gedragen worden. Dat is niet altijd hetzelfde. In de hele beugelperiode zijn er vaak verschillende beugels nodig.

Meestal moet u één keer per maand terugkomen voor de beugelcontrole. Dit duurt ongeveer 20 minuten. 

De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Daarna raakt u eraan gewend. Soms kunnen de tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn, maar dat gaat meestal snel weer over.

U kunt gewoon uw tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat u extra veel aandacht besteedt aan het poetsen. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kunt u gebruikmaken van speciale tandenborstels. Bij ons in de praktijk krijgt u daarvoor handige tips als u de beugel krijgt. Ook kunt u langs de mondhygiënist gaan, zodat het gebit en de beugel professioneel gereinigd kunnen worden.

Helaas kunt u met een beugel niet alles eten. Zo zult u met een beugel dropjes, toffees en andere plakkerige dingen moeten laten staan. Neem ook liever geen kauwgom. De resten ervan gaan op de beugel vastzitten en die krijgt u er heel lastig vanaf. 

Hard voedsel raden wij aan in kleine stukjes te snijden zoals appels, wortelen of harde broodjes. Slotjes kunnen afbreken en dit vertraagt het beugelproces. Wees ook voorzichtig met suiker en andere frisdranken in verband met het veroorzaken van gaatjes.